Pääsivu 
Opinnot 
Tiedostot 
Palaute 
FAQ 

 

 

Oppijakso 1: Simulaatio-ohjelman asennus omalle tietokoneelle

 

Tavoitteena on asentaa Micro-Cap simulaatio-ohjelma omalle tietokoneelle ja tarkistaa ohjelman toimivuus.

Opiskelujakson aikana käsiteltävät asiat:

 
  *Simulaatio-ohjelman kopiointi
  *Pakkausohjelman (WinZip) kopiointi
  *Pakatun simulaatio-ohjelman purkaminen
  *Simulaatio-ohjelman asennus
  *Harjoitustiedostojen kopiointi
  *Simulaatio-ohjelman käynnistys
  *Työtiedostojen (*.CIR) selailu
  *Työtiedoston avaus
  *Työtiedoston sulkeminen
  *Simulaatio-ohjelman käytön lopettaminen


Simulaatio-ohjelman kopiointi

 
Oppijaksoissa käytämme Micro-Cap simulaatio-ohjelman vanhempaa versiota, Micro-Cap V working Demo 2. Tämä ohjelmaversio toimii hyvin myös vanhemmissakin tietokoneissa. Voit ladata Micro-Cap-ohjelman tiedostot alueelta.
 
Pakkausohjelman (WinZip) kopiointi  
Purkaaksesi pakatun ohjelman, tarvitset siihen WinZip-ohjelman. Löydät sen esimerkiksi Tucowsista, missä on mahtava valikoima erilaisia ohjelmia.
 
Pakatun simulaatio-ohjelman purkaminen  

Asenna ensiksi WinZip-ohjelma. Se asentuu oletuksena C:\Ohjelmatiedostot\ -kansioon. Voit muuttaa tietysti oletuskansiota, jos niin haluat.

Kun olet asentanut WinZip-ohjelman, niin nyt olet valmis purkamaan pakatun Micro-Cap-ohjelman. Siispä etsi se zip-tiedosto, jossa on Micro-Cap-ohjelma on. Tuplaklikkaa sitä ja sen pitäisi aueta suoraan WinZip-ohjelmaan. Näet tiedostot, jotka pitää purkaa ns. väliaikaiseen kansioon. WinZip-ohjelman kuvakerivillä on kohta Extract (pura), jota sinun täytyy klikata kerran ja sen jälkeen eteesi aukeaa valikko. Valitse oikealla olevasta valikosta C-asema ja klikkaa sen jälkeen New Folder...-painiketta. Anna avautuvalle riville kansion nimi, jonka haluat luoda, esimerkiksi Väliaikainen. Nyt sinulla on valittuna osoite, johon purat tiedostot. Valitse vasemmalla olevasta valikosta Files\All Files ja sen alta Use folder names. Nyt vain painat Extract-nappulaa ja tiedostot lähtevät purkaantumaan. Kun toimenpide on ohi, sulje WinZip klikkaamalla oikealla ylhäällä olevaa ruksia.


Simulaatio-ohjelman asennus  
Mene siihen kansioon, johon olet purkanut pakatun Micro-Cap-ohjelman. Siinä kansiossa pitäisi olla Setup.exe-tiedosto. Tuplaklikkaamalla kyseistä tiedostoa, alkaa ohjelman virallinen asennus. Asennusohjelma ehdottaa Custom Install-ikkunassa oletushakemistoa C:\MC5DEMO, mikä kannattaa hyväksyä. Sen jälkeen kilkkaa Install-nappulaa. Ohjelma lähtee asentumaan ja kesken asennuksen ohjelma kysyy, että laita levyke #2 A-asemaan. Mutta koska ohjelmaa asennetaan kiintolevyltä, niin klikkaa OK-nappulaa ja asennus jatkuu. Kun ohjelma on asentunut, tulee eteen ikkuna, jossa voit valita katsottavaksesi Read Me-tiedoston, josta käy ilmi ohjelman sisällys ja lisenssiehdot ja muuta tärkeää. Seuraava vaihtoehto käynnistää ohjelman. Ja alin vaihtoehto antaa sinulle mahdollisuuden palata Windowsiin. Valitsemme ohjelman käynnistämisen eli keskimmäisen vaihtoehdon. Nyt ohjelma käynnistyy. Kun olet pikaisesti vilkaissut ohjelmaa, niin voit vielä tässä vaiheessa sulkea sen esimerkiksi oikealla ylhäällä olevasta ruksista.

Harjoitustiedostojen kopiointi  

Harjoitustiedostojen (*.CIR) kopioinnin voit suorittaa tästä. Kyseinen zip-tiedosto sisältää myös harjoitustiedostot kuvatiedostoina (*.gif) selvyyden vuoksi. Kun olet saanut kopioitua tiedoston, joudut purkamaan sen taas WinZip-ohjelmalla. Nyt sinun täytyy purkaa pakatut tiedostot Micro-Cap-ohjelman Data-kansioon eli polku saattaa olla seuraavanlainen: C:\Mc5demo\Data\. Nyt sinulla pitäisi olla melkoinen määrä kytkentäkaavioita, joita käytetään oppimateriaalina.

Simulaatio-ohjelman Data-kansioon sijoitettavat harjoitustiedostot on nimetty pelkillä numeroilla (001A.CIR, 002A.CIR...), jolloin ne pysyvät muihin vastaaviin tiedostoihin nähden omana ryhmänään ja sijoittuvat (tietokoneen lajittelurutiinin perusteella) aina kansion yläosaan.


Simulaatio-ohjelman käynnistys  
Käynnistä ohjelma Ohjelmat-valikosta Micro-Cap V Working Demo tai sitä vastaavasta kuvakkeesta Työpöydällä.

Työtiedostojen (*.CIR) selailu  

Valitse ohjelman valikkoriviltä File / Open

Klikkaa 'Open'-keskusteluikkunan alueelle, jossa tiedostot sijaitsevat esimerkiksi C:\Mc5demo\Data\. Nyt voit selata tiedostoja näppäimistön nuolinäppäimillä ('nuoli alas' ja 'nuoli ylös') ja 'Ctrl+End' -näppäimillä päästään suoraan viimeiseen työtiedostoon ja vastaavasti 'Ctrl+Home' -näppäimillä päästään takaisin alkuun.

Huomio! Siirrä keskusteluikkuna selailun ajaksi hieman syrjemmälle, jotta työtiedostojen sisältö näkyisi esteettömämmin.


Työtiedoston avaus  
Selailun avulla löydetty työtiedosto avataan kaksoisklikkauksella tai 'Open'-keskusteluikkunan 'Ok'-nappulan painalluksella. Työtiedosto voidaan avata myös kirjoittamalla sen nimi 'Open'-keskusteluikkunan vasempaan yläkulmaan ja painamalla näppäimistön 'Enter'-näppäintä.

Työtiedoston sulkeminen  
Työtiedosto suljetaan valikkoriviltä File / Close tai 'Ctrl+F4'. Kysymykseen: 'Save changes in xxx.CIR'?, eli tallennetaanko tehdyt muutokset vastataan kielteisesti 'No'-painiketta klikkaamalla.

Simulaatio-ohjelman käytön lopettaminen    
Ohjelman käyttö lopetetaan valikkoriviltä File / Exit tai 'Alt+F4'.